T +31 6 25157463 | E edwin@battlefielddiscovery.nl

Over ons

/Over ons
Over ons2020-01-28T14:56:15+01:00

Source: U.S. Army Atlas of the European Theatre in World War II

De Rijn Campagne

Tussen september 1944 en maart 1945 vochten de Geallieerden en Nazi Duitsland maar liefst 200 dagen op tal van plekken ten westen van de Rijn. Battlefield Discovery specialiseert in deze periode in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. 

Waarom? Deze periode was de langste periode van gevechten in Noordwest Europa tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zij begon in september 1944, in een tijd nadat de Geallieerden het Duitse leger in Normandië een zware slag had toegebracht, het Duitse leger zich ijlings terugtrok en de Geallieerden hen achtervolgenden door Frankrijk en België. In een periode toen iedereen optimistisch was dat Nazi Duitsland was verslagen en de oorlog praktisch over was.

Begin september kwam het Geallieerde front steeds verder stil te liggen en de Duitse weerstand vergrootte. In plaats van snel een Rijnoversteek te forceren en de oorlog voor Kerst te beëindigen, zou het maar liefst nog 200 dagen duren voordat de Geallieerden de Rijn op sterkte overstaken. 200 dagen die zowel statische én bewegingsoorlog zag, waarin zowel grote en bekende veldslagen als tal van kleinschalige acties werden uitgevochten, waarin militairen en burgers leefden tussen hoop en vrees, waarin beide zijden veel slachtoffers te betreuren hadden, en een periode van veel persoonlijke verhalen over deze lange en bloedige worsteling.

Je valt altijd iets nieuws te ontdekken

Er valt altijd meer te weten te komen en te begrijpen over de gebeurtenissen die ons verleden en ons heden beïnvloeden. Wat is er werkelijk gebeurd? waar was dat exact? Hoe zag de lokatie er toentertijd uit? Hoe hebben de betrokkenen het ervaren? Door het kritisch bestuderen van officiële geschiedschrijving, persoonlijke verhalen, bronmateriaal, oude kaarten en foto’s, en vooral het bezoeken van de locaties zelf leren wij steeds nieuwe dingen.

Edwin Popken Battlefield Discovery

Militair historicus / Battlefield guide

Mijn interesse ligt niet alleen in de strategische en operationele oorlogvoering, maar vooral ook in de connectie tussen verschillende gebeurtenissen in 1944/45 en in de ervaring van het doorleven van een oorlogssituatie (in het Engels: experience of war) door betrokken militairen en burgers. Ik bestudeer veel boeken en primaire bronnen, en ben ook vaak te vinden op de locaties waar het allemaal gebeurde. 

Ik heb mijn Master behaald in Militaire Geschiedenis (Military History) aan de University of Birmingham, UK. Als slagveldgids ben ik geaccrediteerd lid van het International Guild of Battlefield Guides (badge nr. 93) en lid van het Liberation Route Europe Guide Network. Ik verzorg privétours en organiseer bustours voor groepen, maar wordt ook vaak ingehuurd als historicus/gids door verschillende touroperators, scholen en militaire groepen. Daarnaast verzorg ik lezingen en presentaties.

Hoe het begon

Interesse van jongs af aan, het bestuderen van materiaal en het bezoeken van locaties, leidde ertoe dat Edwin midden jaren ’00 regelmatig gevraagd werd groepjes mensen te begeleiden naar deze locaties en het delen van de verhalen. Toenemende interesse in tours leidde tot de oprichting van Battlefield Discovery in 2012. Battlefield Discovery stelt zicht ten doel geïnteresseerden kennis laten maken met de plekken en verhalen van toen; niet ‘slechts sight-seeing’ maar een ontdekkingstocht terug in de tijd!

Battlefield Discovery werkt intensief samen met musea en tourisme organisaties in binnen- en buitenland, zoals: