T +31 6 25157463 | E edwin@battlefielddiscovery.nl

Over ons

/Over ons
Over ons2024-06-07T12:26:18+02:00

Source: U.S. Army Atlas of the European Theatre in World War II

Onze expertise: De Rijn Campagne

Tussen september 1944 en maart 1945 vochten de Geallieerden en Nazi Duitsland maar liefst 200 dagen op tal van plekken ten westen van de Rijn. Battlefield Discovery specialiseert in deze periode in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. 

Waarom? Deze periode was de langste periode van gevechten in Noordwest Europa tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zij begon in september 1944, in een tijd nadat de Geallieerden het Duitse leger in Normandië een zware slag had toegebracht, het Duitse leger zich ijlings terugtrok en de Geallieerden hen achtervolgenden door Frankrijk en België. In een periode toen iedereen optimistisch was dat Nazi Duitsland was verslagen en de oorlog praktisch over was.

Begin september kwam het Geallieerde front steeds verder stil te liggen en de Duitse weerstand vergrootte. In plaats van snel een Rijnoversteek te forceren en de oorlog voor Kerst te beëindigen, zou het maar liefst nog 200 dagen duren voordat de Geallieerden de Rijn op sterkte overstaken. 200 dagen die zowel statische én bewegingsoorlog zag, waarin zowel grote en bekende veldslagen als tal van kleinschalige acties werden uitgevochten, waarin militairen en burgers leefden tussen hoop en vrees, waarin beide zijden veel slachtoffers te betreuren hadden, en een periode van veel persoonlijke verhalen over deze lange en bloedige worsteling.

Je valt altijd iets nieuws te ontdekken

Er valt altijd meer te weten te komen en te begrijpen over de gebeurtenissen die ons verleden en ons heden beïnvloeden. Wat is er werkelijk gebeurd? waar was dat exact? Hoe zag de lokatie er toentertijd uit? Hoe hebben de betrokkenen het ervaren? Door het kritisch bestuderen van officiële geschiedschrijving, persoonlijke verhalen, bronmateriaal, oude kaarten en foto’s, en vooral het bezoeken van de locaties zelf leren wij steeds nieuwe dingen.

Eigenaar / Militair historicus / Gids

Edwin richtte in 2012 Battlefield Discovery op en staat sindsdien aan het roer. Zijn interesses zijn niet beperkt tot militaire strategie en operaties, maar gaat in het bijzonder uit naar de samenhang van de gebeurtenissen in 1944/45 in Noordwest Europa en naar hoe militairen en burgers de oorlog beleefden. Met zijn brede interesse in militaire geschiedenis is Edwin een all-round militair historicus en ondernemer, en is vloeiend in Nederlands en Engels, en spreekt ook redelijk goed Duits. 

Edwin heeft zijn Master-titel behaald in Militaire Geschiedenis (Military History) aan de University of Birmingham, UK. Hij is geaccrediteerd door het International Guild of Battlefield Guides en lid van het Liberation Route Europe Guide Network en van Airborne Region.

Zijn ervaring in gidsen en het organiseren van tours is zeer breed, of het nu om een tour van een halve dag gaat of van meerdere dagen. Edwin treedt op als privégids voor individuen, kleine groepen en busgroepen en heeft affiniteit met het leiden van tours voor mensen met een algemene interesse in WO2, veteranen en familie, schoolgroepen en militaire groepen. Hij gids in binnen- en buitenland en wordt ook regelmatig ingehuurd als historicus/gids door tour operators. De meest prestigieuze tour operator waarmee Edwin vaak samenwerkt, is het Amerikaanse National World War Two Museum, voor wie hij o.a. zeer regelmatig gids op hun succesvolle Easy Company: England to the Eagle’s Nest tour van Nederland naar Oostenrijk.

Naast gidsen is Edwin ook actief als historisch consultant. In deze hoedanigheid heeft hij gewerkt met toeristische organisaties, lokale overheden en mediabedrijven, waarvoor hij historische input levert of helpt met het opzetten van gidsenpools. Ook geeft hij regelmatig presentaties en lezingen. Hij heeft opgetreden in documentaires voor Nederlandse televisie en op WW2 gerelateerde YouTube kanalen, en hij heeft samengewerkt met verschillende internationale productiebedrijven voor het maken van WO2 documentaires voor Netflix, Yesterday Channel en Smithsonian Channel.

een ontdekkingstocht terug in de tijd

Interesse van jongs af aan, het bestuderen van materiaal en het bezoeken van locaties, leidde ertoe dat Edwin midden jaren ’00 regelmatig gevraagd werd groepjes mensen te begeleiden naar deze locaties en het delen van de verhalen. Toenemende interesse in tours leidde tot de oprichting van Battlefield Discovery in 2012. Battlefield Discovery stelt zicht ten doel geïnteresseerden kennis laten maken met de plekken en verhalen van toen; niet ‘slechts sight-seeing’ maar een ontdekkingstocht terug in de tijd!

Militair historicus / Gids

Jo is een exceptionele slagveldgids uit Groot Brittannië met een brede ervaring in het leiden van tours naar de slagvelden uit de Eerste en de Tweede Wereldoorlog.  Als freelance slagveldgids wordt Jo een vaak gevraagd door leidende en gespecialiseerde touroperators om hun gasten te begeleiden en haar brede historische kennis te delen. 

Als dochter van een WO2-veteraan raakte Jo op jonge leeftijd al geïnteresseerd in militaire geschiedenis door de verhalen van haar vaders oorlogservaringen in Noord Afrika. Na haar schooltijd ging zij voor het Britse Ministerie van Defensie werken in Hongkong, Daar kwam zij voor het eerst in aanraking met de Commonwealth War Graves Commission en verkreeg diep begrip hoe belangrijk het is voor familieleden van gesneuvelde soldaten om het graf van hun familielid te kunnen bezoeken.

Eenmaal terug in het Verenigd Koninkrijk nam Jo dienst in de Territorial Army (reservisten) bij de Royal Signals (verbindigen). Tijdens haar carriėre in het leger raakte zij betrokken in het plannen en geven van slagveldstudies voor haar eenheid. Stationering in Duitsland opende voor haar de deur om Operatie Market Garden te bestuderen en ervaring op te doen als gids. Jo sloot zich in 2004 aan bij het  International Guild of Battlefield Guides. In 2010 kreeg ze haar accreditatie als slagveldgids en werd haar de bijbehorende ‘GBG Badge’ uitgereikt door wijlen Professor Richard Holmes.

In 2017 slaagde Jo voor haar Masters-graad in militaire geschiedenis aan de University of Wolverhampton onder begeleiding van Professor Gary Sheffield. Voor haar afstudeerscriptie deed zij onderzoek naar het falen van 1 ANZAC Corps bij Bullecourt in 1917. Jo heeft samengewerkt met Battlefield History TV in de productie van een serie DVDs over Operatie Market Garden en met UK Channel 5.

Jo streeft altijd naar het verrijken van de kennis van haar gasten ten aanzien van de slagvelden die zij bezoeken en waar nodig stelt zij populaire opvattingen en mythes ter discussie om een meer realistisch beeld te schetsen. Haar passie voor militaire geschiedenis, haar opvatting dat zij de spreekbuis is voor degenen die toen vochten en soms hun leven gaven voor onze vrijheid, en haar bijzondere aandacht voor het welzijn van haar gasten maken dat Jo’s tours altijd een exceptionele ervaring zijn.

Als freelance Battlefield Guide heeft Jo een zeer uitgebreide ervaring met tours voor groepen scholieren, militaire groepen en commerciële tours, hoofdzakelijk afkomstig uit Groot Brittanië en Australië.

door de ogen van hen die het meemaakten

Jo heeft een brede interesse in verschillende aspecten van militaire geschiedenis. Haar eigen uitzending in 1995 naar Bosnië als soldaat bij de verbindingen gaf haar de gelegenheid om van dichtbij te begrijpen hoe de mannen en vrouwen tijdens beide wereldoorlogen de oorlog hadden ervaren. De combinatie van haar eigen ervaringen in operationele omstandigheden en haar enthousiaste studie van militaire geschiedenis en slagvelden stellen Jo in staat om als gids deze beleving van oorlog over te brengen op haar gasten. Op elke tour werkt Jo hard om haar gasten de slagvelden en gebeurtenissen die toen plaatsvonden te laten zien door de ogen van hen die het meemaakten.

Auteur / Gids

Luuk Buist is een battlefield guide die gespecialiseerd is in op maat gemaakte battlefield tours over de Slag om Arnhem. Naast het strategische deel van de strijd geeft Luuk ook veel aandacht aan het vertellen van veel persoonlijke verhalen. Als geboren en getogen Oosterbeker met familie die de slag zelf hebben meegemaakt, zijn vele contacten met tal van veteranen en zijn enthousiaste betrokkenheid bij onderzoeksgroepen over de Slag om Arnhem, maken Luuk een veelgevraagde specialist.

Geboren en getogen in Oosterbeek, is Luuk opgegroeid met de herinnering aan de Slag om Arnhem . Zijn beide ouders maakten de gevechten mee als kind en zijn grootvader werd helaas een burgerslachtoffer tijdens de Slag om Arnhem. Toen hij een airborne helm kreeg van zijn vader, sloeg de vonk over. Luuk begon alle boeken over de Slag om Arnhem te lezen die hij vinden kon en begon tevens memorabilia te verzamelen. Op volwassen leeftijd nam hij dienst bij de Koninklijke Landmacht en diende negen jaar als onderofficier bij de Verbindingstroepen.

Al meer dan 30 jaar organiseert Luuk battlefield tours voor groepen in verschillende samenstellingen. Of het nu gaat om individuele groepen, veteranen en hun familie, of militaire groepen, Luuk weet door zijn op maat gemaakte tours iedere groep een unieke en persoonlijke ervaring te geven. Luuk is geaccrediteerd door het International Guild of Battlefield Guides.

Luuk heeft twee boeken over de Slag om Arnhem gepubliceerd en heeft bijgedragen aan meer dan 35 publicaties. Vanwege zijn expertise over het Glider Pilot Regiment en zijn werk met groepen van het Britse Army Air Corps (AAC) op educatieve battlefield tours, heeft Luuk de AAC Association Bronze Medal uitgereikt gekregen en is hij een erelid van het AAC Association. In 1991 werd hij ook als erelid benoemd van de Glider Pilot Regimental Association, de veteranenvereniging van voormalige gliderpilots.

WO2 mag niet vergeten worden

De herinnering aan de Tweede Wereldoorlog in het algemeen en die van de Slag om Arnhem in het bijzonder mag niet worden vergeten. Dat is de stellige overtuiging en de drijfveer van Luuk in de tours die hij geeft en het onderzoekswerk dat hij verricht. Door de verhalen van zijn familie en van de vele veteranen met wie hij door de jaren heen een nauwe vriendschap heeft opgebouwd te delen in zijn tours, garandeert Luuk dat bij zijn gasten een blijvende indruk achterlaat en de herinnering levend houdt.

Youtube filmer / Gids

Joris is een slagveldgids met een grote passie voor geschiedenis van de tweede wereldoorlog in het algemeen en operatie Market Garden in het bijzonder. Naast het gidsen is Joris ook op tal van andere manieren bezig met zijn passie, variërend van zijn originele WO2 voertuig tot het vloggen op YouTube van zijn reizen naar WO2 locaties door Europa.  

Sinds 2012 is Joris actief als slagveldgids. Sindsdien heeft een ruime ervaring opgebouwd in het gidsen van individuele reizigers, scholen, kleine groepen, bustours en ook militairen uit binnen- en buitenland. De tours variëren van een wandel- of fietstocht van een aantal uur tot meerdere dagen met een bus door noordwest Europa. Joris is een expert op het gebied van Operatie Market Garden en geeft tours rondom de verschillende luchtlandingsdivisies bij Eindhoven, Nijmegen en Arnhem, maar ook de opmars van het Britse 30e Legerkorps. Daarnaast gidst Joris ook regelmatig op de Easy Company: England to the Eagle’s Nest tour van het Amerikaanse National World War Two Museum

De passie van Joris voor militaire geschiedenis is niet beperkt tot onderzoeken en gidsen. In 2006 kocht hij een voertuig uit de tweede wereldoorlog en hij werd een jaar later actief binnen het historisch re-enactment. Tijdens de 70ste en 75ste herdenkingen heeft hij als vrijwilliger geholpen met de organisatie van Operatie Market Garden 2014 en 2019. Daarnaast is hij actief op YouTube waar hij video’s plaats van historische locaties, slagvelden en evenementen. Ook schrijft hij artikelen over Market Garden voor een aantal websites en clubbladen.

Joris is een geaccrediteerd lid van het International Guild of Battlefield Guides (badge nummer 112), lid van het Liberation Route Europe Guide Network en tevens lid van Airborne Region.

Het inspireren van de volgende generatie

Van kleins af aan heeft Joris een grote interesse in de Tweede Wereldoorlog. Een eerste bezoek aan Normandië in 1994 werd gevolgd door vele andere locaties binnen en buiten Europa. Hij wilde niet alleen meer leren de geschiedenis maar wilde dit ook delen met vrienden en familie. Dit waren de eerste voorzichtige stappen in het worden van een slagveldgids. Een aantal jaren verder is het doel veranderd in het delen van de verhalen van heldendom en opoffering die tot de bevrijding van Nederland heeft geleid. Deze verhalen mogen niet vergeten worden en moeten worden doorgegeven aan de volgende generatie: hier zet Joris zich volledig voor in.

Auteur / Gids

Robert Catsburg is actief als slagveldgids rond het gebied van de Schelde. Opgegroeid in West Zeeuws-Vlaanderen en nu wonende in Steenbergen is hij een van de meest vooraanstaande experts op het gebied van de Slag om de Schelde. Gecombineerd met zijn uitgebreide bibliotheek en archiefmateriaal en een oneindige passie voor het onderwerp, garandeert Robert al zijn gasten een tourbelevenis op maat.  

Robert werd geboren op 7 november 1969 in Oostburg in West Zeeuws-Vlaanderen, het zwaar bevochten gebied dat de Canadezen ook wel de ‘Breskens Pocket’ noemden. Van jongs af aan was hij gefascineerd door de oorlog en in het bijzonder in de Canadese bevrijders van het gebied rond de Schelde. Na vele jaren van verzamelen van militaire artefacten over de Slag om de Schelde, verbreedde zijn interesse naar historisch onderzoek. In zijn professionele level heeft hij een Bachelor en Master graad in fysische chemie.

Naast het gidsen van een breed spectrum aan Nederlandse en buitenlandse gasten, heeft Robert ook zes boeken gepubliceerd over de Slag om de Schelde en de betrokkenheid van Canadese en Britse eenheden in deze slag. Ook werd zijn werk vertaald in het Engels voor met name de Canadese markt.

In 2019 initieerde Robert het eerste wetenschappelijke symposium over de Slag om de Schelde in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIHM). Op dit symposium presenteerde hij een stuk getiteld ‘Polder Fighting’ (Polder Gevechten). Ook werd Robert in 2019 aangenomen als Onderzoeker voor het Centrum voor de studie van Oorlog, Wreedheden en Genocide aan de Nissiping University in North Bay, Ontario, Canada.

Oog voor details

Robert’s tours en boeken staan bekend voor hun aandacht voor details. Door het nauwgezette onderzoek dat hij verricht en zijn uitgebreide kennis van het gebied kan Robert een zeer levendig en uiterst gedetailleerd beeld schetsen van de Slag om de Schelde, daar waar de gebeurtenissen zich voltrokken. Gasten die met Robert het slagveld bezoeken komen op deze wijze zo dicht mogelijk bij de geschiedenis en zien deze zich praktisch voor hun ogen ontvouwen.

Gids

Erik Jellema is een oud-officier van de Koninklijke Landmacht. Tijdens zijn carrière heeft hij regelmatig groepen militairen geleid naar slagvelden in Europa. Als oud-gediende van de Luchtmobiele Brigade heeft Erik een enorme passie voor en diepe kennis van de luchtlandingsoperaties in Nederland in 1944, hoewel ook het Rijnland, de Ardennen en het Hürtgenwald enorm goed kent. Met zijn militaire achtergrond en ervaring is Erik niet alleen zeer goed in staat om militaire groepen te begeleiden, maar ook wat het is om als militair in operaties betrokken te zijn, en hoe luchtlandingseenheden specifiek opereren.  

Erik heeft 40 jaar gediend bij de Koninklijke landmacht als infanterist, voornamelijk functies in de zogenaamde “bosrand”. Zijn interesse in de Tweede Wereldoorlog begon al op zijn 13e vanwege een boekwerkje over de Slag om Arnhem. Als militair had hij de mogelijkheid om grote delen van de wereld te zien, van noord Noorwegen tot de Falklands en van Amerika tot Afghanistan, en ook de krijgsgeschiedenis van deze plekken. Tijdens zijn carrière heeft Erik verschillende battlefield tours voor groepen militairen (staff rides) ontwikkeld en uitgevoerd. Erik heeft tours geleid naar onder andere Waterloo, Borodino, Kursk, Ieper, Normandië, de Ardennen, het Hürtgenwald, de Slag om de Schelde, Market Garden, en Plunder/Varsity. Erik is tegenwoordig ook actief als gids voor de Vrienden van het Airborne Museum (VVAM).

Naast gidsen, is Erik de (mede) auteur van een twee boeken; ‘First in’ naar aanleiding van zijn uitzending naar Srebrenica (1994), en ‘Tactiek om te Begrijpen’. Tevens werkte hij mee aan uitzendingen voor TV-Gelderland (“Met Maarten van Rossem op oorlogspad” en “Linda breekt uit #46, Met een DUKW de IJsel over net als in de Tweede Wereldoorlog”-Operatie Anger-).

Oog voor details

Erik is de trotse eigenaar van een originele 1944 Willy’s Jeep. Wanneer het mogelijk is, neemt hij zijn gasten en/of familieleden van veteranen mee in zijn jeep. Dit geeft Erik’s tours een extra dimensie, zeker wanneer de tour volgt in de voetsporen van een specifieke eenheid of individu.

Battlefield Discovery werkt intensief samen met musea en tourisme organisaties in binnen- en buitenland, zoals: